Olar din Săcel Ceramică tradițională Cimitirul Vesel, Săpânța Vâltoare, Săpânța Detaliu port tradițional Muzicieni tradiționali din Maramureș Tulnicar Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș”, Săpânța Afișul festivalului
Olar din Săcel
Ceramică tradițională
Cimitirul Vesel, Săpânța
Vâltoare, Săpânța
Detaliu port tradițional
Muzicieni tradiționali din Maramureș
Tulnicar
Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș”, Săpânța
Afișul festivalului
INSCRIE-TE ACUM

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” – Festival Intercultural de Tradiție Maramureșeană

La „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”

 

În perioada 12 – 16 august 2014, la Săpânța, în Maramureș, a avut loc Festivalul Intercultural de Tradiție Maramureșeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. Mai multe detaliile vor fi publicate in zilele urmatoare.

 

Festivalul inițiat de irlandezul Peter Hurley a fost conceput astfel încât să atingă punctul maxim chiar de Sfânta Maria, când tot satul merge la biserică și petrece în haine tradiționale de sărbătoare. Festivalul a încercat să îmbine trei componente esențiale pentru dezvoltarea și conservarea satului românesc: cea tradițională, cea spirituală și cea turistică.

 

Săpânța, poate cel mai faimos sat din România datorită Cimitirului Vesel, a fost ales pentru a reprezenta cele 12 000 de așezări rurale din țara noastră.

 

Prima componentă a „Drumului lung” a fost reprezentată de „Harta comorilor vii”. Turiștii au fost încurajați să viziteze meșterii vestiți ai zonei, având la dispoziție un microbuz care făcea curse zilnice pe diferite trasee. Harnicele țesătoare din Săpânța (Maria Zapca, Teodosia Pop, Anuța Ieudan, Ioana Stan, Axenia Sasin, Irina Steț, Maria Pop etc.) au primit turiștii la ele acasă și le-au arătat cum se fac cămășile de Săpânța, cum se toarce lâna, cum se țes covoare. Traseul i-a inclus pe fierarul Ioan Barani, pe sculptorii în lemn Dumitru Pop Tincu (ucenicul lui Stan Ioan Pătraș), Gheorghe Stan „Colţu”(crucer), Petru Godja Pupăză (Moș Pupăză din Valea Stejarului), pe Vasile Șușcă – confecționer de măști, pe Pălăguță Bîrlea care face podoabe și bijuterii etc. Pentru mulți orășeni veniți special pentru festival sau aflați întâmplător în zonă acest traseu inițiatic a fost o primă întâlnire reală cu tradiția autentică. Meșterii i-au primit în casele lor, în ateliere improvizate în bucătărie, în hambar sau chiar în șură, le-au dat acces în lumea lor secretă, care se desfățoară ritualic, într-o deplină armonie cu natura, cu animalele și obiectele, o lume în care nu contează brandul sau sclipiciul, ci dragostea cu care se desfășoară orice activitate cotidiană, adesea banală, de la a hrăni animalele din curte, la a uda florile și până la a crea acele obiecte artizanele, pe care le admirăm datorită unicității și măiestriei cu care au fost lucrate.

 

Componenta spiritală s-a regăsit cel mai clar în interpretarea suitei muzicale „Vocile din Cimitirul Vesel” pe pajiștea Cimitirului. Femeile din Corul Bisericii Ortodoxe din Săpânța au pornit spre scenă într-un cortegiu ritualic, cu lumânări aprinse în mâini. Erau așteptate de alți 100 de muzicieni din Irlanda, Scoția, Spania și România. Suita creată de Shaun Davey a fost reinterpretată de Symphactory Orchestra, Corul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, Corul Bisericii Ortodoxe din Săpânța, o echipă de muzicieni din Irlanda, sub bagheta dirijorală a lui David Brophy, dirijorul principal al Filarmonicii din Dublin. Suita creată de Shaun Davey a ajuns la finalitate prin întregirea cu bucata „Oameni cu cai”. Memoria defuncților din Cimitirul Vesel a fost cinstită prin creația celui mai celebru compozitor irlandez contemporan. Cimitirul Vesel este vestit pentru crucile de lemn sculptate și pictate în culori vesele, albastrul fiind întotdeauna fundalul. Modul de prepareare a vopselelor este un secret al crucerilor din Săpânța. Nuanța de albastru e devenit faimoasă și poartă denumirea de „albastru de Săpânța”. Prin Cimitirul Vesel săpânțenii se apropie de viziunea dacilor asupra morții - o trecere, care provoacă tristețe celor rămași, dar o bucurie pentru cel care pleacă. Shaun Davey a surprins esența ecestei filosofii și a exprimat-o muzical în creația sa care folosește ca texte epitafurile din Cimitirul Vesel.

 

Pe 15 august 2014, după slujba de Sfânta Maria, întreg satul, localitățile învecinate și turiștii s-au mutat pe Pajiștea Festivalului, un spațiu de 20 000 mp, împrejmuit de păduri și de râuri, chiar sub Piatra Săpânței, o formațiune muntoasă spectaculoasă, care străjuiește și pare că veghează așezarea. Pajiștea a fost împărțită în două: zona comercială, unde bucătarii locali se întreceau în a servi bucate tradiționale, și zona oficială a festivalului, unde meșterii de pe „Harta comorilor vii” își expuneau creațiile în fața turiștilor, muzicanții tradiționali ai zonei susțineau adevărate concerte acustice, într-o interacțiune continuă cu turiștii.

 

În extremitatea dinspre Piatra Săpânței trona o scenă imensă pe care seara aveau să urce nu mai puțin de 100 de muzicieni. Irlandezi, scoțieini, spanioli, români, muzicienii au creat un moment magic. Concertul a durat mai bine de două ore, însumând creații semnate de Shaun Davey, mare parte dintre acestea în primă audiție absolută. Shaun Davey a compus muzică de teatru, de film, muzică simfonică, distingându-se prin alăturarea instrumentelor clasice cu cele tradiționale și introducerea elementelor de muzica tradițională din cultura diferitor popoare în contextul muzicii culte. În cadrul acestui concert au fost șapte cimpoieri: patru scoțieni, unul irlandez, unul galițian și unul român. Finalul concertului a fost pe versurile lui Eminescu, „Dintre sute de catarge”.

 

Ediția 2014 a Festivalului Intercultural de Tradiție Maramureșeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” a fost realizată cu Fonduri Europene, Regio.

 

Echipa care l-a însoțit in 2014 pe compozitorul Shaun Davey a fost formată din David Brophy (Irlanda) - dirijorul principal al Orchestrei Naționale a Irlandei, Filarmonica din Dublin, Neil Martin (Irlanda) – cimpoi irlandez și fluier, Gerry O'Beirne (Irlanda) – chitară, Rod McVey (Irlanda) – orgă, Noel Eccles (Irlanda) - percuții, Edelmiro Fernandez Parada (Spania) – cimpoi galițian, Fiona McAuley (Scoția) – cimpoi scoțian, Joe McAuley (Scoția) – cimpoi scoțian, Steven Blake (Scoția) – cimpoi scoțian, Brian Masterson – inginer de sunet, Jonathan Ford – tour manager.

 

Aducerea acestor muzicieni a fost posibilă cu sprijinul sponsorilor, cărora le mulțumim.


fly a6fly a6 verso